top of page

Painonpudottaja: Älä tee näitä virheitä!

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa ja polttaa rasvaa, niin kehotan lukemaan tämän blogipostauksen tarkasti. Käyn tässä nimittäin läpi yleisimmät virheet, mitkä yleensä johtavat projektissa epäonnistumiseen ja pahimmassa tapauksessa rajuun painon jojoiluun.

Painonpudotus pahimmat mokat

Yleisimmät virheet painonpudotuksessa (= eli näillä et tule saamaan tuloksia) 1. Liian kevyt syöminen päivän aikana

Hörppäät aamulla pelkän kupin kahvia, töissä vedät kevyen salaatin, iltapäivällä sokerin himoon suklaapatukan ja kotiin tullessa on niin kova nälkä, että syöt pussin karkkia jo ennen kuin aloitat ruoan laiton. Kuulostaako tutulta?

Toivottavasti ei, mutta valitettavan monella tämä on arkipäivää. Liian kevyt syöminen päivän aikana johtaa lähes poikkeuksetta naposteluun illalla ja liian isoihin ruoka-annoksiin illalla, jolloin kaloreita tulee päivän aikana enemmän kuin pitäisi, ja tuloksena on painon nousu painon putoamisen sijaan. Syö siis hyvä runsas proteiinipitoinen aamiainen, täyttävä lounas ja välipala iltapäivällä. Näin ollen et tarvitse suklaata eikä sinun tee mieli napostella turhia. Normaalin kokoinen ateria riittää illalla, ja todennäköisesti päivän kokonaisenergiansaanti on pienempi kuin jos olisit pihtaillut kaloreita päivän aikana. Samalla saatat huomata, ettet olekaan väsynyt työpäivän jälkeen, vaan energiaa riittää muuhunkin kuin sohvalla makoiluun!

2. Liian niukkaenerginen dieetti Jos lähdet pudottamaan painoa liian vähillä kaloreilla, niin homma kosahtaa enemmin tai myöhemmin. Ensinnäkin paino lähtee silloin väistämättä lihaksista eikä kovin tehokkaasti rasvasta, jolloin kehon energiankulutus ja lepoaineenvaihdunta pienenee eli et polta enää yhtä paljon kaloreita kuin ennen. Tätä ilmiötä kutsutaan myös "säästöliekiksi". Myös hormonitoimintasi voi häiriintyä pahastikin, jos syöt alle perusaineenvaihduntasi.

Hyvin todennäköisesti jossain vaiheessa sorrut herkutteluun, koska kroppa reagoi liian isoon energiavajeeseen sokerihimolla. Paino saattaa tippua aluksi nopeasti, mutta yleensä tällä metodilla ei pääse kovin pitkälle. Sopiva energiavaje on noin 500 kcal päivässä, jolloin painoa tippuu noin 0,5 kiloa viikossa. Tällä tahdilla ei tarvitse nähdä nälkää, vaikka ollaankin kalorivajeessa, ja painonpudotuksesta tulee pysyvä!

3. Yrität pudottaa painoa välttämällä tiettyjä ruokia "Olen dieetillä, joten en syö hiilareita" tai "olen dieetillä, joten en syö rasvaa".

Epäterveellisten ruokien välttely tai vähemmän syöminen on toki hyödyllistä, mutta minkään yksittäisen ruoka-aineen tai ruoka-aineryhmän välttely ei tuo tuloksia, jos kokonaisuus ei ole kunnossa. Ja jos kokonaisuus on kunnossa, sinne mahtuu joukkoon myös jonkin verran niitä ei-niin-terveelllisiä ruoka-aineita.

Lopulta kokonaisuus on se mikä ratkaisee, eli kokonaiskalorit ja myös se, kuinka paljon saat ruokavaliostasi proteiinia, rasvaa ja hiilaria. Kaikkia niitä tarvitaan, sopivassa suhteessa. Terveellisen syömisen perusperiaatteet on syytä olla kunnossa, minkään yksittäisen ruoka-aineen välttelyllä tuskin saat tuloksia. Eri asia on tietenkin, jos tietyt ruoka-aineet aiheuttavat negatiivisia oireita tai terveysongelmia, silloin niitä pitää tietenkin välttää. Esimerkiksi maito ja gluteeni saattaa kuulua tähän ryhmään.

4. Suoritat projektia yksin, ilman minkäänlaista tukiverkostoa. Motivaation ylläpito yksin on haastavaa, ja saattaa johtaa myös siihen, että lähdet täysin väärille urille projektisi kanssa. Parhaat tulokset painonpudotusprojekteissa tulee yleensä silloin, kun lähdet hommaan yhdessä puolison/ystävän/valmentajan tai vaikka Facebook-ryhmän kanssa.

Motivaatio pysyy yllä, kun voit sparrailla ja keskustella toisten samaa projektia tekevien kanssa, ja parhaimmassa tapauksessa sinulla on tukihenkilö, jolta voit kysyä neuvoa ja lisäohjeita. 5. Yrität pudottaa painoa ilman minkäänlaista liikuntaa. Totta on, että ruokavalio tekee noin 80 % tuloksista. Mutta jos pudotat painoa pelkän ruokavalion avulla, pudonneesta painosta vain noin 70 % on rasvaa, loput lähtee lihaksista. Eli menetät aika ison määrän lihaksia!

Jos taas yhdistät ruokavalion, lihaskuntotreenin ja aerobisen harjoittelun, voi pudonneesta painosta jopa 100 % olla rasvaa! Samaan aikaan siis säilytät lihasmassasi. Mitä enemmän kropassasi on lihasta, sitä enemmän poltat energiaa levossakin, eli sitä helpompaa painon ylläpitäminen tulee olemaan. Liikunta ja fyysinen aktiivisuus myös lisää energiankulutusta, eli voit syödä enemmän ja silti pudottaa painoa. Eli siis toisin sanoen: mitä enemmän poltat kaloreita levossa, sitä vauhdikkaampi on aineenvaihduntasi.

6. Stressaat ruokavaliosta ja laiminlyöt muut elämän osa-alueet (uni, sosiaaliset suhteet yms). Stressi ja unen puute voi pilata projektisi, vaikka paperilla kaikki näyttäisi hyvältä. Painonpudotuksessakin elämää kannattaa tarkastella kokonaisuutena: tarvitset riittävästi unta, palautumista sekä työstä että liikunnasta, on tärkeää suhtautua positiivisesti syömiseen ja painonpudotusprojektiin ja samalla myös nauttia elämästä :)

Jos mielestäsi yllä olevat ohjeet kuulostivat järkeviltä, ja luulet, että haluaisit pureutua aiheessa vielä syvemmälle, niin jatka lukemista... Olen koonnut yhteen kaikki tärkeimmät opit ja ohjeet pysyvään painonpudotukseen ja elämäntaparemonttiin Pyyvästi Kuntoon -verkkokurssilla. Kurssilla saat tarkat ohjeet siihen, miten voit arvioida oman energiankulutuksesi ja sen mukaan sopivan ruokavaliomallin painonpudotukseen.

Esimerkkiruokavaliossa on tarkat ohjeet päivän jokaiseen ateriaan: opit syömään proteiinipitoisen aamiaisen, oikein koostetun lounaan ja iltapäivän välipalaksi on kolme eri vaihtoehtoa, mistä valita. Ruokavaliopohja on hyvin salliva, eli voit itse valita, saatko hiilarit riisistä, perunasta, kvinoasta vai vaikkapa leivästä. Koska kokonaisuus on se mikä ratkaisee. Ruokavaliomalleihin on laskettu proteiinin, rasvan ja hiilarin suhde oikeaksi. Lisäksi kurssiin kuuluu kannustava Facebook-ryhmä ja valmentajan etätuki, eli voit kommunikoida muiden kurssilaisten kanssa ja kysyä valmentajalta henkilökohtaista opastusta. Saat kurssilla myös treeniohjeet ja viikoittaisia kotitreenivideoita, jos et ehdi lähteä salille treenaamaan. Kurssi kestää 10 viikkoa, koska tämä on se aika, missä ehtii rakentaa pysyviä uusia tapoja. Kurssilla käydään läpi myös uni, stressi ja suoliston hyvinvointi. Viime vuonna kurssin käyneet ovat saaneet todella hyviä tuloksia, tässä yksi esimerkki:

Tää on ollu kyllä huikee matka kaikenkaikkiaan ja ainoastaan 10 viikkoa!! Senttejä on lähtenyt hurjasti, painoa on kaikkiaan tippunut 7 kg, ekaa kertaa mulla on jo vyötärö!! Oon oppinut ruuasta ja ennenkaikkea puhtaasta ruuasta paljon ja huomasin että osaan ravintolassakin valita sen kevyemmän version. Todella hyvät opit olen saanut, kiitos!”

Jos haluat lukea lisää kurssista, niin klikkaa TÄSTÄ! Huom! Kurssi on jo alkanut, mutta ehdit vielä hyvin mukaan! Terkuin, Anni Pääset mukaan Pysyvästi Kuntoon -verkkokurssiin TÄSTÄ Kiinnostaako mielummin henkilökohtainen valmennus? Ota yhteyttä

www.anniseppanen.com Personal Training & Diet Coaching

bottom of page